Monday 29 February 2016

Tipuri de ax - Yoyouri cu ax fix


In articolul "Notiuni de baza pentru incepatori - tipuri si modele de yoyo" am facut o subimpartire generala a yoyouri in doua categorii majore, date de forma acestora - Imperial si Butterfly, iar astazi vom deveni mai tehnici si vom intelege mai bine cum functioneaza piesa centrala din interiorul fiecarui yoyo si anume axul acestuia, care poate sa faca diferenta intre tipul de joc, trickuri sau performanta unui yoyo.

Asadar, exista 3 categorii de yoyouri in functie de tipul de ax si anume:

  • Yo-yo cu ax fix
  • Transaxle yo-yo
  • Ball-bearing yo-yo
Yoyo-ul cu ax fix, pe care il detaliem in acest articol, e modelul de baza, care a fost comercializat cel mai intens. E cel pe care ni-l amintim din copilarie, cel care putea fi "fabricat" si din obiectele din casa sau pe care il vedem in filme.
Axul fix, e un singur element central care leaga cele doua calote laterale care compun un yoyo, precum un surub, poate fi realizat din lemn sau metal.
Cu toate ca pare simplu, nu trebuie neglijat! Tipul de striatii a acestuia, folosirea de diferite uleiuri, lubs pentru yo-yo sau calitatea snurului pot influenta foarte multe calitatea unui joc cu un yoyo cu ax fix.

Urmareste videoclipul de mai jos pentru mai multe detalii si vei vedea cum poti sa tii un yo-yo cu ax fix chiar si in pozitia Sleeper. Enjoy!